Woning DG – Nazareth

IMG_3268 2.jpg
 

 

Deze voormalige notariswoning ligt aan de rand van het dorpscentrum van de gemeente Nazareth. De volumetrie van dit statige huis is opgebouwd uit een symmetrisch hoofdgebouw met een klassiek mansarde dak gekoppeld aan een kleine aanbouw  waarin de vroegere professionele activiteiten waren gehuisvest. De opdracht van dit project bestond erin om het interieur en exterieur van het bestaande hoofdgebouw te herstellen en de afbraak en vernieuwing van de oude uitbreiding met een hedendaagse annex.

 

De nieuwe uitbreiding maakt gebruik van plafondhoge glazen gevels die fel contrasteren met het massief en meer gesloten hoofdvolume en is visueel losgetrokken door middel van een verspringing in het gevelvlak. Tegelijkertijd integreert de nieuwe aanbouw zich in het geheel van de bestaande gevelcompositie door herbruik van de originele betonnen plint en het doortrekken van de bestaande dimensionering en verhoudingen tussen oud en nieuw.

 

De bestaande ruimtes worden in hun originele staat hersteld. De nieuwe uitbreiding verbindt zich naadloos met de oude vleugel door toepassing van hoge plafonds en houten parketvloeren in visgraatmotief. De originele keramische lavabo’s en het gietijzeren ligbad van de oude badkamer worden herbruikt in de nieuwe grotere badkamer, waarbij de wanden bekleed zijn met gebroken witte handgemaakte glazuurtegels en de vloeren afgewerkt worden met een verweerde plankenvloer.

 

De oude gietijzeren radiatoren werden gerecupereerd evenals alle messing radiatorkraanwerk. Een gascondensatieketel vervangt de versleten mazoutketel en alle elektriciteitsbedrading werd vernieuwd. De binnenlucht wordt op continue basis ververst door toepassing van twee hoge rendement ventilatiegroepen. Het regenwater, dat vroeger werd opgeslagen in een grote metalen tank op de zolderverdieping en gebruikt werd als leidingwater, wordt nu opgevangen in een ondergrondse regenwaterput en opgepomp voor herbruikt voor toiletten, wasmachines en buitenkranen.

 

 
1706_maquette_19.png
 
 
IMG_3963-1.jpg
 
 
 
 
IMG_5654-1.jpg
 
 
IMG_5029-1.jpg
 
 
 
 
 
 
IMG_5656-1.jpg
 
 
 
 
IMG_5881-1.jpg
 
 
IMG_1546-1.jpg